فهرست مطالب

مجله پایش
سال بیست و سوم شماره 2 (پیاپی 114، فروردین و اردیبهشت 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/01/13
  • تعداد عناوین: 13
|
  • ژیلا صدیقی*، راحله رستمی، محمود طاووسی، رامین مظفری کرمانی، صابر جباری فاروجی، سبحان ابراهیم پور، اقدس آقابابائیان، فرزانه سلطانی پور صفحات 157-169
    مقدمه

    «برنامه آموزش هنگام ازدواج» از سال 1372 در کشور آغاز شد. مطالعه حاضر تحت عنوان «ارزشیابی برنامه آموزش هنگام ازدواج زوجین در کشور ایران» دارای اهداف متعددی بوده و مقاله حاضر به نتایج دو هدف اصلی شامل «سنجش رضایت مربیان مراکز از برنامه آموزش هنگام ازدواج» و «ارزیابی مراکز آموزش هنگام ازدواج» پرداخته است.

    مواد و روش کار

    این مطالعه از نوع مقطعی بود. نود و شش مرکز آموزش هنگام ازدواج به روش تصادفی ساده انتخاب شده و مربیان این مراکز با روش سرشماری، وارد مطالعه شدند. داده ها در نرم افزار SPSS-18 تحلیل شدند.  

    یافته ها

    میانگین امتیاز رضایت کلی مربیان از برنامه آموزش هنگام ازدواج 20/56 به دست آمد. حدود 88/4 درصد مربیان از «محتوای کتابچه های درسی»، 70/1 درصد از «برگزاری منظم دوره های بازآموزی»، 96/2 درصد از «همکاری با مرکز مربوطه»، 98/2 درصد از «رفتار همکاران مرکز مربوطه» و 98 درصد از «نحوه مدیریت مسیولان مرکز برای برگزاری کلاس ها»، «راضی یا خیلی راضی» بودند. حدود 60/6 درصد مربیان از «مقدار حق الزحمه برای این آموزش» و 51 درصد از «پرداخت به موقع حق الزحمه»، «ناراضی یا خیلی ناراضی» بودند. ارتباط آماری معنی دار بین «رضایت کلی» با «سن»، «جنسیت»، «وضعیت تاهل»، «مدرک تحصیلی» و «مدت سابقه تدریس در مرکز» مشاهده نشد. ارتباط معنی دار بین «رضایت کلی» با «سطح تحصیلات»، «رابطه استخدامی با مرکز» و «نوع کلاس» به دست آمد. به طوریکه مربیان با تحصیلات کارشناسی ارشد، دارای بیشترین و مربیان با تحصیلات کارشناسی، دارای کمترین رضایت بودند. مربیان رسمی دارای کمترین و مربیان قراردادی دارای بیشترین رضایت بودند. مربیان «درس سلامت باروری و جنسی» دارای کمترین و مربیان «درس اخلاق و احکام» دارای بیشترین رضایت بودند. نتایج ارزیابی مراکز نشان داد که بیش از 80 درصد مراکز از نظر «نور کلاس»، «سیستم گرمایشی» و «تناسب تعداد صندلی با تعداد شرکت کنندگان» در وضعیت مطلوب بوده و حدود 70 تا 80 درصد مراکز از نظر «انطباق تعداد کلاس ها با تعداد شرکت کنندگان»، «تهویه مناسب»، «تناسب امکانات آموزشی با نیازها» و «فضای فیزیکی مناسب» در وضعیت مطلوب قرار داشتند. فقط 50 تا 70 درصد مراکز از نظر «سیستم سرمایشی» و «دسترسی به زیر ساخت لازم برای کلاس های آنلاین» در وضعیت مطلوب بودند.

    نتیجه گیری

    ارتقای «برنامه آموزش هنگام ازدواج زوجین» نیازمند توسعه زیرساخت های مورد نیاز و همچنین بهبود شرایط رفاهی مربیان مراکز است. امید است که نتایج مطالعه حاضر بتواند پایش و رصد برنامه مذکور را برای سیاستگذاران نظام سلامت، تسهیل نماید.

    کلیدواژگان: رضایت، مربیان، مراکز آموزش هنگام ازدواج، ارزیابی، ایران
  • علی محمد مصدق راد، حامد دهنوی، علیرضا دررودی* صفحات 171-184
    مقدمه

    عدالت در نظام سلامت عبارت است از "موجود بودن کالاها و خدمات سلامت و دسترسی مردم به آنها، استفاده از خدمات سلامت بر اساس نیاز، پرداخت هزینه های خدمات سلامت بر اساس توان مالی و برخورداری از سطح قابل قبول سلامتی". توزیع عادلانه تخت های بیمارستانی نقش بسزایی در دستیابی به هدف پوشش همگانی سلامت دارد و منجر به افزایش دسترسی مردم به خدمات سلامت و ارتقای سلامتی مردم می شود. این پژوهش با هدف سنجش عدالت در توزیع جغرافیایی تخت های بیمارستانی استان تهران انجام شد.

    مواد و روش کار

    برای انجام این پژوهش توصیفی و مقطعی از داده های وزارت بهداشت و مرکز آمار ایران استفاده شد. در این پژوهش تمام بیمارستان ها و تخت های بیمارستانی استان تهران مورد توجه قرار گرفت. میزان عدالت در توزیع تخت های بیمارستانی استان تهران با استفاده از منحنی لورنز و ضریب جینی در نرم افزار اکسل محاسبه شد.

    یافته ها

    جمعیت استان تهران برابر با 13,267,637 نفر بود. تعداد 158 بیمارستان با 25,866 تخت فعال در این سال در استان تهران وجود داشت (تعداد 1/2 بیمارستان به ازای هر صد هزار نفر جمعیت و 1/9 تخت بیمارستانی به ازای هر هزار نفر جمعیت). بیشترین تعداد تخت بیمارستانی به ازای جمعیت مربوط به شهرستان های تهران، ورامین و فیروزکوه بود. حدود 90 درصد بیمارستان ها و 95 درصد تخت های بیمارستانی استان تهران در شهرستان تهران بود. ضریب جینی توزیع تخت های بیمارستانی در شهرستان های استان تهران برابر با 0/299 بوده است.

    نتیجه گیری

    توزیع تخت های بیمارستانی در استان تهران با استفاده از شاخص جینی نسبتا عادلانه است. تخصیص عادلانه منابع سلامت به ویژه در شهرهای کم برخوردار استان برای دستیابی به هدف عدالت در سلامت ضروری است.

    کلیدواژگان: بیمارستان، تخصیص منابع، توزیع تخت بیمارستانی، ضریب جینی، عدالت
  • عاطفه یاس، الهه منصوری قزل حصاری، رباب لطیف نژاد رودسری* صفحات 185-197
    مقدمه

    کارآزمایی های بالینی از مطالعات با ارزش در حیطه علوم پزشکی بوده و نقش موثری در پیشگیری و درمان بیماری ها دارند. جهت دستیابی به شواهد معتبر در زمینه روش های غیردارویی موثر بر ایلیوس پس از سزارین، مطالعه حاضر با هدف ارزیابی نقادانه کارآزمایی های بالینی منتشر شده در زمینه ی تاثیر روش های غیر دارویی بر ایلیوس پس از زایمان سزارین طراحی و اجرا شد.

    مواد و روش کار

    در این مرور انتقادی، کارآزمایی های بالینی غیر دارویی در زمینه ایلیوس پس از زایمان سزارین در پایگاه های  اطلاعاتی,Pubmed, Web of science, scopus, Embase, ProQuest   SID , Magiran, Iranmedex با کلمات کلیدی: زایمان سزارین، ایلیوس، حرکات روده، عبور گاز، دفع مدفوع ، عملکرد روده و روش های غیر دارویی و Cesarean delivery, ileus, bowel movements, passing gas, defecation, bowel function and non-pharmacological methods  از تاریخ 1/1/ 2011 تا 2023/9/25 جستجو شدند. بررسی کیفیت مقالات از چک لیست کانسورت درمان های غیردارویی 2017 که شامل: 6 بخش، 25 سوال و 44 گویه صورت گرفت. برای تجزیه و تحلیل توصیفی داده ها از نرم افزار  SPSS2019 استفاده شد.

    یافته ها

    در مجموع23 مقاله مورد ارزیابی نقادانه قرار گرفت. روش های غیر دارویی با تعداد نه مقاله در ارتباط با جویدن آدامس (40%)، پنج مقاله در زمینه تغذیه زودرس بعد جراحی سزارین (21%)، سه مقاله در ارتباط با طب فشاری (13%)، دو مقاله در ارتباط با نوشیدن قهوه (9%)، یک مقاله در مورد انجام ورزش (4/5%) و سه مقاله در زمینه گیاهان دارویی (13%) به دست آمد. درصد انطباق مقالات با معیارهای ابزار کانسورت، 60 درصد و میانگین امتیاز آن ها 4/4± 27 و دامنه امتیاز مقالات 33-14 بود. بیشترین نقص در بخش های نتایج و روش کار بود.

    نتیجه گیری

    کیفیت کارآزمایی های بالینی در زمینه تاثیر روش های غیر دارویی بر ایلیوس پس از زایمان سزارین در 10 سال اخیر در حد متوسط بود که نیازمند توجه بیشتر و  آشنایی نویسندگان با چک لیست ه ای استاندارد گزارش دهی مطالعات است. داوران مجلات نیز جهت ارزیابی نقادانه مقالات، استفاده از چک لیست های بین المللی گزارش مقالات را مد نظر قرار دهند.

    کلیدواژگان: زایمان سزارین، ایلئوس، حرکات روده، عبور گاز، دفع مدفوع، روش های غیر دارویی، عملکرد روده
  • سولماز قنبری همایی، الهه ناصری، مژگان میرغفوروند، فرشته وحیدی* صفحات 199-208
    مقدمه

    بارداری نوجوانان یکی از چالش های سلامت باروری است. عواملی مانند تعارضات خانوادگی، حمایت های اجتماعی کمتر و عزت نفس پایین در مادران نوجوان، می تواند آنها را در معرض افسردگی پس از زایمان قرار دهد. پژوهش حاضر با هدف بررسی شیوع افسردگی پس از زایمان و ارتباط آن با تجربه زایمان در بین مادران نوجوان شهر تبریز انجام شد.

    مواد و روش کار

    مطالعه حاضر یک مطالعه مقطعی بود که روی 202 مادر نوجوان مراجعه کننده به مراکز سلامت شهری و حومه ی شهر تبریز، ایران انجام شد. نمونه گیری به صورت تمام شماری در دوره 1 تا 3 ماه پس از زایمان در سال 1401 انجام شد. پس از حایز شرایط بودن مادران، پرسشنامه های دموگرافیک و مامایی، تجربه زایمان و پرسشنامه افسردگی ادینبرگ تکمیل گردید. تجزیه و تحلیل داده ها توسط نرم افزار SPSS و آزمون رگرسیون لجستیک انجام شد.

    یافته ها

    میانگین (انحراف معیار) نمره افسردگی پس از زایمان (5/6) 7/5 بود. شیوع افسردگی و تجربه منفی از زایمان، به ترتیب حدود 23/8 و 11/4 درصد بود. پس از تعدیل اثر متغیرهای مخدوشگر احتمالی، ارتباط آماری معنی داری بین تجربه منفی زایمان و افسردگی پس از زایمان وجود نداشت. در مادران با بارداری ناخواسته نسبت به مادران با بارداری خواسته شده، احتمال بروز افسردگی پس از زایمان به میزان 2/22 برابر افزایش یافته بود.

    نتیجه گیری

    با وجود اینکه حدود یک پنجم مادران نوجوان در معرض افسردگی پس از زایمان بودند؛ اما ارتباط معنی دار  بین تجربه منفی زایمان و افسردگی وجود نداشت. نتایج این مطالعه می تواند در شناسایی مادران پرخطر به خصوص مادران با بارداری ناخواسته، و ارجاع آن ها جهت دریافت مشاوره و پیشگیری از افسردگی پس از زایمان مورد استفاده قرارگیرد.

    کلیدواژگان: افسردگی پس از زایمان، رضایت از زایمان، نوجوان، بارداری پرخطر
  • طاهره رستمی کتشالی، فروزنده جعفرزاده پور، معصومه شفعتی، عارفه سادات آقا سید مرتضی، علی منتظری* صفحات 209-220
    مقدمه

    در چند دهه اخیر مفهوم سبک زندگی سالم در کانون تمرکز پژوهش های حوزه سلامت قرار گرفته است و به عنوان یک پدیده، رفتارهای فردی و جمعی مرتبط با سلامت را مطالعه می کند. مطالعه حاضر، با هدف مرور مطالعات انجام شده در حوزه سبک زندگی سالم در جوانان انجام گرفت.

    مواد و روش کار

    مطالعه حاضر  به منظور بررسی سبک زندگی سالم در جوانان با روش مرور نظام مند و راهبرد تخلیص انجام شد. در این مطالعه، تمامی مقالات منتشر شده به زبان فارسی بدون در نظر گرفتن محدودیت زمانی تا سال 1402 مورد بررسی قرار گرفت. جستجوی مقالات در پایگاه های معتبر ملی با کلیدواژه های های «سبک زندگی»، «سبک زندگی سالم»، «سبک زندگی سالم جوانان» «سبک زندگی سلامت محور» به تنهایی یا ترکیبی انجام گرفت. سپس مطالعاتی که دارای شرایط ورود داشتند انتخاب و یافته های آنها مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    در جستجوی اولیه 398 مقاله یافت شد. پس از حذف مقالات تکراری و غیرمرتبط در نهایت 18مطالعه بررسی شدند. یافته ها نشان داد که بیشترین توجه در مطالعات به بررسی متغیرهای تغذیه سالم، فعالیت جسمانی و پس از آن اجتناب از رفتارهای پرخطر و مصرف مواد مخدر بود که اکثر آنها به صورت کمی ارایه شده بودند. در مرور مطالعات اکثریت آنها به عملکرد فردی و بیشتر از دریچه سنت عاملیت محور به تبیین مساله سبک زندگی سالم پرداخته بودند. تقریبا تمام مطالعات سطوح پایین سلامت را با تحلیل رفتار خود افراد، تفسیر نموده اند و از تحلیل عوامل ساختاری غفلت نموده بودند.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد، برای ترویج سبک زندگی سالم بخصوص در جوانان مطالعات بیشتری در مورد «محیط های مساعد برای سبک زندگی سالم» با لحاظ کردن ابعاد فردی و ساختاری هم حایز اهمیت و هم مورد نیاز است. ارتقای سبک زندگی سالم در میان جوانان و نوجوانان مستلزم تلفیق راهکارهای عملی در سطح فردی و ساختاری است.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، سبک زندگی سالم، جوانان، سبک زندگی سلامت محور، مرور نظام مند
  • طاهره آقاجانی، اکرم عزتی فرد، ماهرخ علایی جنت مکان، مهناز صلحی، مهشید فروغان، ندا قهرمان زاده، حسین درگاهی* صفحات 221-231
    مقدمه

    از پیامدهای نامطلوب فرآیند سالمندی احساس تنهایی و کاهش سلامت روان است. امروزه سالمندی جمعیت در کشورهای جهان یکی از مشکلات دستیابی به توسعه پایدار است. لذا مطالعه حاضر با هدف تاثیر احساس تنهایی بر سلامت روان سالمندان تحت پوشش مرکز غرب تهران انجام شد.

    مواد و روش کار

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی بود که به صورت مقطعی در سال 1399-1400 انجام شد. جامعه پژوهش شامل سالمندان بالای 60 سال تحت پوشش مرکز بهداشت غرب تهران بود. حجم نمونه بر اساس جدول کرجسی و مورگان به تعداد 300 نفر تعیین شد. فهرست سالمندان از سامانه سیب استخراج شد و با استفاده از جدول تصادفی اعداد، سالمندان مورد مطالعه انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه GHQ-28 گلدبرگ و پرسشنامه احساس تنهایی بزرگسالان (SELSA- S) بود. نتایج توصیفی به صورت فراوانی و میانگین و نتایج تحلیلی با استفاده از آزمون های ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل واریانس و رگرسیون خطی در نرم افزار SPSS ارایه شد.

    یافته ها

    اختلال در سلامت روان و کارکرد اجتماعی و احساس تنهایی بویژه در مولفه تنهایی اجتماعی درمیان سالمندان مورد مطالعه مشاهده شد. احساس تنهایی و ابعاد آن بر روی سلامت روان افراد سالمند تاثیر منفی و معنی دار داشت. بین احساس تنهایی و سلامت روان زنان و مردان سالمند ارتباط معنی دار مشاهده نشد (05/0<p).

    نتیجه گیری

    کاهش احساس تنهایی در میان سالمندان موجب ارتقای سلامت روان و کارکردهای اجتماعی آن ها می شود، لذا با توجه به جمعیت رو به افزایش سالمندان در کشور لازم است تا بسته های حمایتی و برنامه های آموزشی به منظور ایجاد شرایط مطلوب در جمعیت سالمندان به مورد اجرا در آید.</p).

    کلیدواژگان: احساس تنهایی، سلامت عمومی، سالمندان، مرکز بهداشت غرب، تهران
  • محدثه عادلی، شاداب شاه علی، لیدا مقدم بنائم* صفحات 233-244
    مقدمه

    زگیل تناسلی علاوه بر اهمیتی که به عنوان یک بیماری مقاربتی دارد، می تواند میزان حمایت عاطفی از زنان مبتلا را تغییر داده و روابط عاطفی زوجین را تهدید کند. این مطالعه با رویکرد کیفی باهدف تببین درک و تجربه زنان مبتلا به زگیل تناسلی از چالش های حمایت عاطفی طراحی شده است.

    مواد و روش کار

    مطالعه کیفی حاضر با روش تحلیل محتوای قراردادی گرانهایم و لاندمن از دی ماه 1398 تا بهمن 1399 در کلینیک پوست بیمارستان رازی تهران، با نمونه گیری هدفمند 16 زن مبتلا به زگیل تناسلی انجام شد. داده ها از طریق مصاحبه های فردی بدون ساختار جمع آوری و تحلیل شدند.

    یافته ها

    پس از تحلیل داده ها، در مجموع 182 کد، 8 طبقه، و 3 درونمایه حاصل شد. این درونمایه ها شامل" تغییر روابط عاطفی"، " افشای بیماری برای دریافت حمایت دیگران " و" نگرانی از قضاوت شدن و انگ خوردن " بودند.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر بیانگر چالش های حمایت های عاطفی زنان به دنبال ابتلا به زگیل تناسلی بود. به دنبال ابتلا به زگیل تناسلی زنان بدتر شدن روابط عاطفی با همسر را تجربه می کردند و ترجیح می دادند که از افراد خانواده یا دوستانی که از نظر روحی و روانی به آنان نزدیکترند حمایت عاطفی دریافت نمایند، در عین حال این حمایت طلبی عاطفی با نگرانی از قضاوت شدن و انگ خوردن از خیانت به همسر همراه بود.

    کلیدواژگان: زگیل تناسلی، ویروس پاپیلومای انسانی، حمایت عاطفی، روابط عاطفی
  • مرضیه علی بابایی، محمد ترکاشوند مرادآبادی*، احمد کلاته ساداتی صفحات 245-257
    مقدمه

    مراقبت های دوران بارداری سبب تولد نوزاد سالم و حفظ سلامت مادران می گردد. مطالعه حاضر با هدف کشف درک و تجربه مادران از مراقبت دوران باردری انجام گرفت.

    مواد و روش کار

    در این پژوهش کیفی (از نوع تحلیل محتوا)، مصاحبه شوندگان 20 نفر از مادران باردار در مراکز بهداشت شهرستان سورشجان استان چهارمحال و بختیاری بودند. نمونه گیری مطالعه حاضر مبتنی بر هدف انجام شد. روش جمع آوری اطلاعات، مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته فردی بود و نمونه گیری تا اشباع داده ها و طبقات ادامه پیدا کرد. داده ها با روش استقرایی، شامل کدگذاری باز، ایجاد طبقه ها و انتزاع تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج تحقیق نشان داد که مشارکت کنندگان به مراقبت های دوران بارداری توجه جدی دارند و آن را ضرورتی مهم برای این دوره تلقی می کنند. سه طبقه احصا شده عبارت بودند از: خودمراقبتی مادرانه، دگرمراقبتی اطمینان بخش، و سواد جامع. حفظ و ارتقای سلامت مادر شامل دو طبقه فرعی با عناوین پایش سلامت مادر و بهزیستی مادر بود. حفظ سلامت جنین، پایش سلامت جنین، جنین سالم و پیشگیری های ضروری را در بر گرفت و سواد مراقبت مادرانه با عناوین شیردهی و تغذیه صحیح و مراقبت صحیح طبقه بندی شد.

    نتیجه گیری

    مادران باردار به اهمیت مراقبت های دوران بارداری آگاه هستند و انجام این مراقبت ها را برای حفظ سلامت خود و جنین و نیز یادگیری مهارت ها در خصوص مسایل مربوط به دوران بارداری و زایمان ضروری می دانند. توجه به این درک از مراقبت مورد توجه سیاستگذاران بهداشتی در حوزه مادر و کودک قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مراقبت دوران بارداری، تجربه زیسته، سلامت مادر، سلامت جنین، سواد بارداری
  • صادق خدامرادی، محمدابراهیم مداحی*، حسن احدی، محمدعلی بشارت، محمدمهدی مظاهری تهرانی صفحات 259-269
    مقدمه

    همه گیری کووید-19 به ما آموخت صرفا ویژگی های زیستی ما برای مقابله با بیماری و مشکلات کافی نیست. تاب آوری به فرایند پویای سازگاری مثبت با تجارب تلخ و ناگوار اطلاق می شود، که توانایی ما را در کنترل شرایط و دست کاری بهینه موقعیت منعکس می کند. این توانمندی شامل ابعادی درونی، نقش تجارب و الگوهای ذهنی، و ابعادی بیرونی، شامل مختصات یا تلاش اجتماع در تسلط بر چالش ها است. در پژوهش ها صرفا مفهوم تاب آوری اجتماعی به عنوان بعد بیرونی مورد تاکید قرار گرفته و نقش فرهنگ به عنوان یک مولفه مستقل و دارای هویت نادیده گرفته شده است. در این مقاله الزام مفهوم پردازی تاب آوری فرهنگی، هدف قرار گرفته شد. در واقع، توانمندی هایی که فرهنگ به واسطه مولفه های مختلفی که در اختیار ما می گذارد تا بتوانیم در شرایط بحرانی، توانایی سازگاری، تغییر شرایط، و ارتقای عملکرد داشته باشیم، مطالعه شد.

    مواد و روش کار

    این بررسی از لحاظ روش شناسی یک مطالعه مروری سیستماتیک بود. در این پژوهش کلیدواژه های تاب آوری (Resilience)، اجتماع (Community)، فرهنگ (Culture) و سرسختی (Hardness) در مقالات فارسی و انگلیسی ثبت شده در پایگاه های P‏ubMed ،Science Direct ، Google Scholar،Magiran ، و SID با اندکس «و» یا "and" در بازه زمانی سال 1990 تا 2018 جستجو شدند. مقالات به دست آمده در مراحل چندگانه ارزیابی و در نهایت بررسی بر روی 23 مقاله انجام شد.

    یافته ها

    در نتیجه مطالعات بین رشته ای، مولفه های احتمالی این سازه به این شرح است: تعلق و ریشه دار بودن، اعتماد، تعهد، حس غرور و پیوندجویی.

    نتیجه گیری

    تاب آوری فرهنگی را می توان ظرفیت و توانمندی سازگاری و مقابله با بحران به کمک اسلوب های تاریخی، اسطوره، آداب و رسوم و باورهای فرهنگی دانست.

    کلیدواژگان: تاب آوری، فرهنگ، بحران، کووید-19
  • علی مرادی، محمد میرزایی، پگاه آمری، محرم زنگنه، عباس مرادی، فاطمه دارابی* صفحات 271-287
    مقدمه

    با شروع و گسترش پاندمی COVID-19 کشورهای مختلف به منظور کنترل بیماری برنامه های مداخله ای مختلفی را به اجرا گذاشتند. ارایه اطلاعات مرتبط با نحوه انتشار بیماری و عوامل خطر مکانی می تواند، سیاست گذاران و مدیران را در کنترل بیماری کمک کند. این مطالعه با هدف تحلیل عوامل مکانی بیماری کووید-19 در استان همدان انجام شد.

    مواد و روش کار

    مطالعه حاضر به صورت گروهی و با طرح اکولوژیک اجرا شد. کلیه موارد کووید-19 در استان همدان از ابتدای شروع اپیدمی تا پایان سال 1399 با تشخیص قطعی بیماری کووید-19 بر اساس آزمایش PCR وارد مطالعه شدند. اطلاعات مورد نیاز از طریق سامانه ثبت موارد کووید-19 در استان همدان و سایر موسسات و سازمان های استانی و مرکز آمار ایران جمع آوری شد. تحلیل های آماری در دو بخش توصیفی و تحلیلی صورت گرفت. برای نمایش توزیع موارد بیماری و جهت تجزیه و تحلیل نقاط داغ (Hot Spots) از آماره Getis-Ord G استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها حاکی از آن بود که در مجموع 25197 بیمار مشکوک به کووید-19 که 10366 نفر از آنها بر اساس نتایج آزمایش PCR مثبت قطعی بودند، وارد مطالعه شدند. 1510 نفر از موارد مثبت قطعی بیماری دچار مرگ شدند. شهرستان تویسرکان با 1756 مورد در 100 هزار نفر دارای بیش ترین و شهرستان درگزین با 1126 مورد در 100 هزار نفر دارای کم ترین میزان بروز موارد مشکوک بیماری از ابتدای شروع اپیدمی تا پایان سال 1399 بوده اند. تراکم جمعیت، میزان اشتغال، میزان توسعه یافتگی، میزان بی سوادی، فاصله از مرکز استان، متوسط دمای هوا، تعداد روزهای یخبندان، متوسط رطوبت هوا با میزان بروز موارد مثبت کووید-19 در استان همدان ارتباط معنی دار نشان دادند.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج این مطالعه، مهم ترین متغیرهای مرتبط با افزایش مرگ کووید-19 شامل افزایش تراکم جمعیت و میزان توسعه یافتگی بودند. عوامل محیطی و موقعیت جغرافیایی شهرستان های استان در تعیین میزان بروز و مرگ و میر ناشی از بیماری موثر بوده اند. تهیه نقشه های خطر با استفاده از GIS، می تواند به برنامه ریزی پاسخ سریع به اپیدمی COVID-19، تمرکز برنامه های پیشگیری در مناطق پرخطر و ابداع راهبرد های لازم متناسب با روند اپیدمی برای کنترل COVID-19 و همه گیری های مشابه در آینده کمک کند.

    کلیدواژگان: کووید-19، سیستم اطلاعات جغرافیائی، تحلیل مکانی، همدان
  • زهرا غلامی، شهرام وزیری*، فرح لطفی کاشانی صفحات 289-306
    مقدمه

    ریتم درمانی بین فردی و اجتماعی -IPSRT نوعی روان درمانی است که در ابتدا برای بهبود خلق و خو و پیشگیری از عود افراد مبتلا به اختلال دوقطبی طراحی و بدین منظور بر درک و کار با ریتم های بیولوژیک و اجتماعی و آموزش مهارت های بین فردی تمرکز دارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی IPSRT در تلفیق با مصاحبه انگیزشی (MI) بر کاهش علایم افسردگی اساسی توام با پریشانی اضطرابی که یکی از شایع ترین و ناتوان کننده ترین اختلالات روان می باشد، انجام شده است.

    مواد و روش کار

    در این پژوهش IPSRT  در تلفیق با MI در قالب طرح مطالعه تک موردی با خط پایه چندگانه انجام شد. آزمودنی ها شامل 2 نفر (یک مرد و یک زن) کم بینای مبتلا به اختلال افسردگی اساسی توام با پریشانی اضطرابی بودند که به روش نمونه گیری در دسترس مبتنی بر هدف در شهریور ماه 1401 از میان اعضای گروه واتساپ  دانشجویان بهزیستی مشهد انتخاب شدند. بعد از ثبات منغیرهای پژوهش در خط پایه، آزمودنی ها 12 جلسه درمانی 1 ساعته هفتگی با دوره پی گیری 2،1و3 ماهه را گذراندند. برای ارزیابی تغییرات در مرحله خط پایه، درمان و پی گیری از پرسش نامه های افسردگی و اضطراب بک استفاده گردید. تحلیل داده ها به کمک شاخص تغییر پایا، اندازه اثر، درصد بهبودی و تحلیل دیداری نمودار انجام شد.  

    یافته ها

    یافته های حاصل نشان داد که این درمان تغییرات معناداری از نظر بالینی و آماری در کاهش علایم افسردگی و اضطراب همراه آن،  ایجاد کرده است.

    نتیجه گیری

    یافته ها از این امر حمایت می کند که  IPSRT در تلفیق با MI بر کاهش علایم افسردگی اساسی و اضطراب همراه آن موثر است.

    کلیدواژگان: ریتم درمانی بین فردی واجنماعی، مصاحبه انگیزشی، افسردگی اساسی، پریشانی اضطرابی
  • زهرا صبوحی*، مهناز صلحی صفحات 307-310

    سردبیر محترم، تردید نسبت به واکسن که به تاخیر در دریافت یا امتناع واکسیناسیون با وجود در دسترس بودن خدمات واکسیناسیون اشاره دارد، به عنوان یکی از ده تهدید اصلی برای سلامت جهانی توسط WHO شناسایی شده است. کانال های سنتی و رسانه های اجتماعی اطلاعات واکسیناسیون را در دسترس عموم قرار می دهند و ممکن است در تاثیرگذاری بر افکار عمومی در مورد اینکه آیا مردم می خواهند واکسینه شوند یا خیر، تاثیرگذار باشند. رسانه های اجتماعی امروزه به شمشیر دولبه تبدیل شده است که می تواند اطلاعات درست و جعلی را به گروه زیادی از مردم برساند. زیست ساخت های فضای دیجیتالی به افراد اجازه به اشتراک گذاری هر نوع محتوا، را ارایه میدهند و پتانسیل رسیدن به مخاطبان زیادی را دارند. لذا نظارت بر این رسانه ها باید در دستور کار دولت ها قرار گیرد...

    کلیدواژگان: واکسیناسیون کووید19، رسانه، تردید
  • محسن شمسی، راحله سلطانی*، هادی محمدی صفحات 311-314

    سردبیر محترم، برقراری ارتباط صحیح و اثربخش با مددجو یکی از مهم ترین و اصلی ترین مهارت های لازم برای متخصصان سلامتی محسوب می شود با این وجود این افراد عمدتا در فرآیند ارتباط با مخاطبان از لغات و اصطلاحات تخصصی استفاده کرده و گاه اطلاعات بسیار زیادی که خارج از توانایی پردازش و درک افراد و بیماران است به آنها منتقل می کنند، در نتیجه اکثر بیماران در پردازش اطلاعات دریافتی با مشکل روبرو می شوند، زیرا عمده بیماران با اصطلاحات پزشکی نا آشنا هستند. در این راستا توجه به سواد سلامت به عنوان یکی از مهمترین راهبردهای بهبود کیفیت ارتباط بیمار - درمانگر در حیطه آموزش به مخاطبان در هر دو طیف ارایه کننده و دریافت کننده خدمت سلامتی مورد توجه است. توجه به سواد سلامت در برنامه Healthy people 2020 به عنوان یکی از مهمترین اولویتهای ارایه خدمات بهداشتی مطرح گردیده است. با این وجود تمرکز اصلی و عمده تحقیقات سواد سلامت، بیماران بوده اند و آن سوی مساله یعنی متخصصان سلامتی و مهارت های ارتباطی آنها و به طور کلی نحوه عملکرد آنها در این زمینه کمتر مورد توجه واقع شده است؛ در حالی که عدم آشنایی با مفهوم سواد سلامت و عدم توجه به اصول مربوط به آن توسط متخصصان سلامتی در طول هر برخورد با مددجویان و به طور کلی، فرآیند برقراری ارتباط با مددجویان، می تواند چالش ساز باشد و در نهایت، منجر به ایجاد یک ارتباط موفق نشود...

    کلیدواژگان: سواد سلامت، آموزش، راهبرد
|
  • Jila Sadighi*, Rahele Rostami, Mahmoud Tavousi, Ramin Mozafari Kermani, Saber Jabari Farooji, Sobhan Ebrahimpour, Aghdas Aghababaeian, Farzaneh Soltanipour Pages 157-169
    Objective (s)

    The pre-marriage education program started in Iran in 1993. The present study had several main goals, and this article deals with the results of two objectives, including the assessment of pre-marriage education centers and assessment of the instructors' satisfaction with the program.

    Methods

    The study was cross-sectional. Ninety-six centers were selected by simple random sampling, and instructors of selected centers included in the study by census method. Data were analyzed using SPSS-18 software.

    Results

    The mean of overall satisfaction score of instructors with the "pre-marriage education program" was 20.56 (SD=3.753). The instructors were satisfied or very satisfied, including 88.4% with the content of textbooks, 70.1% with the regular holding of retraining courses, 96.2% with the cooperation with the center, 98.2% with the behavior of colleagues, and 98% with the center authorities management for holding classes. The instructors were dissatisfied or very dissatisfied, including 60.6% with the paid amount for instruction and 51% with the timely payment. There was no significant relationship between the overall satisfaction with age, gender, marital status, education, and duration of the instruction experience. A significant relationship was between overall satisfaction with the level of education (p=0.012), employment relationship with the center (p=0.014), and the type of class (p<0.001). Thus, instructors with master education were the most, and instructors with bachelor education were the least satisfied with the program. Official instructors had the least, and contract instructors had the most satisfaction. The instructors of the "reproductive and sexual health course" were the least, and the instructors of the "ethics and laws course" were the most satisfied with the program. The results of the evaluation of centers showed that more than 80% of the centers were in good condition in terms of lighting, heating system, and the appropriate seat numbers for participants in each class. About 70-80% of centers were in favorable condition in terms of the appropriate number of classes, adequate ventilation, the fitness of educational facilities with needs, and adequate physical space for classes. Only 50-70% of the centers were in good condition in terms of cooling system, and access to the necessary infrastructure for online classes.

    Conclusion

    The promotion of the pre-marriage education program requires the development of the necessary infrastructure and the improvement of the welfare conditions of the instructors. We hope that the results of the present study can help the policy-makers of the health system to improve the monitoring of program.

    Keywords: Satisfaction, Instrucors, Pre-marriage education centers, Assessment, Iran
  • Ali Mohammad Mosadeghrad, Hamed Dehnavi, Alireza Darrudi* Pages 171-184
    Objective (s)

    Health equity is “the availability of health services and people's access to them, using health services based on need, paying for health services based on financial ability and having an acceptable level of health”. Equitable distribution of hospital beds plays a significant role in achieving universal health coverage and improving people's health. This study aimed to measure the equity in the geographical distribution of hospital beds in Tehran province, Iran.

    Methods

    Data for this descriptive and cross-sectional study was collected from the Ministry of Health and the Iranian Statistics Center. All hospitals in Tehran province were included in this study in 2016. Lorenz curve and Gini coefficient were used to calculate the equity of hospital beds distribution using the Excel software.

    Results

    Tehran province population was 13,267,637 at the study commence. There were 158 hospitals with 25,866 beds in Tehran province in 2016 (1.2 hospital per 100,000 people and 1.9 hospital beds per 1000 people). Tehran, Varamin and Firoozkooh cities had the highest hospital beds per population. Tehran, the capital, had 90% of the total Tehran province hospitals and 95% of the hospital beds. The Gini coefficient for hospital bed distribution among Tehran cities was 0.299.

    Conclusion

    The distribution of hospital beds in Tehran Province was relatively fair. Equitable allocation of hospital beds particularly in less developed cities is necessary for achieving health equity in access to health resources.

    Keywords: Hospital, Resource allocation, Hospital bed distribution, Gini coefficient, Equity
  • Atefeh Yas, Elahe Mansouri Ghezelhesari, Robab Latifnejad Roudsari* Pages 185-197

    Objective (s): 

    This study aimed to critically evaluate published clinical trials on the effect of non-pharmacological approaches on post-cesarean ileus.

    Methods

    Non-pharmacological clinical trials on ileus after cesarean delivery were searched in Pubmed, Web of science, Scopus, Embase, ProQuest, SID, Magiran, Iranmedex databases. The key words: Cesarean Delivery, Ileus, Bowel Movements, Passing Gas, Defecation, Bowel Function and Non-Pharmacological Methods were used from 1/1/2011 to 9/25/2023.The Studies were evaluated by the CONSORT checklist of non-pharmacological interventions consisting of six sections, 25 questions and 44 items. SPSS2019 software was used for descriptive data analysis.

    Results

    A total of 23 articles were critically evaluated. The following non-pharmacological methods were found: nine articles related to chewing gum (40%), five articles related to premature feeding after cesarean section (21%), three articles related to acupressure (13%), two articles related to drinking coffee (9%), one article on exercise (4.5%) and three articles on medicinal plants (13%). The compliance percentage of the articles with Consort criteria was 60% and their mean score was 27±4.4 ranging from 14 to 33. The most discrepancies were in the results and method sections.

    Conclusion

    The quality of clinical trials on non-pharmacological methods on ileus after cesarean delivery in the last 10 years was intermediate, which suggest the need for more attention by investigators using the standard checklists for reporting studies.

    Keywords: Cesarean delivery, Ileus, Bowel movements, Bowel function, Passing gas, Defecation, non-Pharmacological approaches
  • Solmaz Ghanbari-Homaie, Elaheh Naseri, Mojgan Mirghafourvand, Fereshteh Vahidi* Pages 199-208
    Objective (s)

    Adolescent pregnancy is one of the important challenges of reproductive health. Factors such as family conflict, poor social support, and low self-esteem among adolescent mothers can expose them to postpartum depression. Therefore, the present study was performed to determine the prevalence of postpartum depression and its relationship with birth experience among adolescent mothers.

    Methods

    The present study was a cross-sectional study that was conducted on 202 adolescent mothers referred to urban and suburban health centers in Tabriz, Iran. Sampling method was census and done in the period of 1 to 3 months after birth in 2022. After checking the eligibility criteria, childbirth experience questionnaire version 2.0 (CEQ 2.0) and Edinburgh Postnatal Depression Scale (EPDS) were completed through interview. Data analysis was done using SPSS software and logistic regression test.

    Results

    The mean (SD) of postpartum depression score was 7.5 (5.6) ranging from 0 to 30. The prevalence of postpartum depression and negative birth experience were approximately 23.8% and 11.4%, respectively. After adjusting the effect of possible confounding variables, there was no statistically significant relationship between the negative experience of birth and postpartum depression (p= 0.310). In mothers with unwanted pregnancy compared to mothers with wanted pregnancy, the probability of postpartum depression was 2.22 times higher [Odds Ratio (95% Confidence Interval) = 2.22 (4.71 to 1.05); p= 0.037].

    Conclusion

    Although in this study, approximately one-fifth of adolescent mothers were exposed to postpartum depression; there was no significant relationship between the negative birth experience and postpartum depression. The results of this study can be used to identify high-risk mothers, especially mothers with unwanted pregnancies, referring them for counseling, and prevent postpartum depression.

    Keywords: Postpartum Depression, Birth Satisfaction, Adolescent, High risk pregnancy
  • Tahereh Rostami-Kateshali, Frozandeh Jafarzadehpour, Masoumeh Shafti, Arefeh Alsadat Seyed Morteza, Ali Montazeri* Pages 209-220
    Objective (s)

    In the last few decades, the concept of healthy lifestyle has been the focus of many investigations. As a phenomenon, it includes studies of individual and collective behaviors related to health. This study aimed to review healthy lifestyle in young people.

    Methods

    The present review was conducted in order to investigate the healthy lifestyle in young people. All articles published in Persian language were examined without any constrains until 2023. Articles were searched in national reliable databases using the keywords "lifestyle", "healthy lifestyle", "healthy lifestyle of youth", "health-oriented lifestyle" alone or in combination. Then the studies that met the inclusion criteria were selected and their findings were analyzed.

    Results

    In initial search 398 articles were retrieved. After removing duplicate and unrelated articles, finally 18 studies were reviewed. The findings showed that the most attention in the studies was on examining healthy nutrition, physical activity, risky behaviors and drug use, most of which were presented quantitatively. The majority of studies focused on individual performance and explained the problem of healthy lifestyle more through the lens of agency-oriented tradition. Almost all studies have interpreted the low levels of healthy lifestyle among young people by analyzing the behavior of the people themselves and neglected the analysis of structural factors.

    Conclusion

    It seems to promote a healthy lifestyle among young people more studies on "favorable environments for a healthy lifestyle" considering individual and structural dimensions, are needed. Promoting a healthy lifestyle among young people requires combining practical solutions at the individual and structural levels.

    Keywords: lifestyle, healthy lifestyle, youth, health-oriented lifestyle, systematic review
  • Tahereh Aghajani, Akram Ezatifard, Mahrokh Alaei Janatmakan, Mahnaz Solhi, Mahshid Foroughan, Neda Ghahremanzadeh, Hossein Dargahi* Pages 221-231
    Objective (s)

    One of the undesirable consequences of the aging process is the feeling of loneliness and decrease in general health. Nowadays aging people are one of the most problems of sustainable development in each country in the world. Therefore, current research was aimed to determine the impact of loneliness on elderly health in west health care center of Tehran.

    Methods

    This was descriptive- analytical research conducted cross- sectionally in 2020-2021. The research population was elderly people over 60 years old covered by west health center of Tehran. Determining the sample size was conducted by Krejcie and Morgan table to the number of 300. The list of elderly people extracted from Sib system, and selected by random table of numbers. The research tool were two questionnaires including GHQ-28 of Goldberg and loneliness feeling of elderly population (SELSA- S) that confirmed their validity and reliability. Descriptive results were reported by frequency, average, and also analytical results reported using by Pearson and variance analysis, and also linear regression.

    Results

    Increased feeling of loneliness and poor mental health and social function were observed elderly people. Negative and significant feeling of loneliness and its components impacted on mental health among elderly people. There was no significant relationship between feeling of loneliness and gender.

    Conclusion

    Decreased feeling of loneliness among elderly people might lead to improved mental health among elderly people. Therefore, due to the increasing elderly population in Iran, it is so important to design interventions and trainingprograms in order to create supportive conditions forelderly people.

    Keywords: loneliness feeling, General health, elderly population, West health center, Tehran
  • Mohadese Adeli, Shadab Shahali, Lida Moghaddam-Banaem* Pages 233-244
    Objective (s)

    Genital warts, in addition to being important as a sexually transmitted disease, can alter the emotional support of affected women and threaten couples' emotional relationships. This study was designed with a qualitative approach to investigate the challenges of emotional support for women with genital warts.

    Methods

    The present qualitative study was performed from January 2019 to February 2020 in the dermatology clinic of Razi Hospital in Tehran, Iran, with purposive sampling of 16 women with genital warts. Data were collected through unstructured interviews and analyzed using conventional content analysis approach.

    Results

    After data analysis, a total of 182 codes, 8 subcategories, 3 main categories and 1 theme were obtained. The theme namely "Emotional Support Challenges" included the three main categories of "emotional relationship change", "disclosing the disease to seek support" and "worry for labeling and judgment".

    Conclusion

    The results of the present study showed the challenges of emotional support for women after contracting genital warts. After contracting genital warts, women experienced emotional deterioration. However, receiving emotional support from family members or friends instead of their partner accompanied by the worry of being judged and stigmatization.

    Keywords: Genital warts, human papillomavirus, emotional support, emotional relationships
  • Marzieh Alibabaei, Mohammad Torkashvand Moradabadi*, Ahmad Kalateh Sadati Pages 245-257

    Objective (s): 

    Prenatal care is essential for the birth of healthy babies and the maintenance of mothers' health. This study was conducted to explore the experiences of mothers regarding prenatal care at the Sureshjan Health Center.

    Methods

    This was a qualitative study using conventional analysis of the data. The study population consisted of 20 pregnant women from Sureshjan, Chaharmahal, and Bakhtiari province. A semi-structure in-depth interviews conducted to collect the data. Interviews continued until data saturation. The data were analyzed using an inductive method that involved open coding, category creation, and abstraction.

    Results

    The results showed that participants pay serious attention to prenatal care and see it as a vital necessity for that period. The following three categories emerged from the analysis: maintaining and promoting maternal health, supporting fetal health, and maternal care literacy.

    Conclusion

    The pregnant mothers were aware of the importance of prenatal care and considered it necessary to maintain their health and the fetus, as well as to learn important skills related to pregnancy and infancy.

    Keywords: maternal care, lived experience, maternal health, fetal health, pregnancy literacy
  • Sadegh Khodamoradi, MohammadEbrahim Maddahi*, Hassan Ahadi, Mohammadali Besharat, MohmmadMehdi Mazaheri Tehrani Pages 259-269
    Objective (s)

    The Covid-19 pandemic indicated that our biological characteristics alone are not enough to deal with diseases. Resilience refers to the dynamic process of positive adaptation to unpleasant and unfortunate experiences which reflects our ability to control the situation and manipulate the situation optimally. This capability includes internal dimensions, the role of experiences and mental patterns, and external dimensions including the coordinates or community's efforts in mastering challenges. However, studies only focus on the concept of social resilience as an external dimension, and the role of culture as an independent component of identity has been ignored. In this review, the need to conceptualize cultural resilience has been put on the agenda.  In fact, the capabilities that culture provides through the various components that enable us to have the ability to adapt, change conditions, and improve performance in critical situations are studied.

    Methods

    This was a review of the literature. PubMed, Science Direct, Google Scholar, Magiran, and SID databases were investigated using the keywords resilience, community, culture, and hardness in Persian and English papers from 1990 to 2018. The articles were evaluated in multiple stages and finally 32 papers were analyzed.

    Results

    As a result, we conceptualized that cultural resilience could include the following components: belongingness and rootedness, trust, commitment, sense of pride, and attachment.

    Conclusion

    Cultural resilience can be considered as the ability to adapt and deal with a crisis with the help of historical styles, myths, customs, and cultural beliefs.

    Keywords: resilience, culture, crisis, Covid-19
  • Ali Moradi, Mohammad Mirzaei, Pegah Ameri, Moharram Zangeneh, Abbas Moradi, Fateme Darabi* Pages 271-287
    Objective (s)

    With the spread of COVID-19 pandemic, different countries have implemented various intervention to control the disease. Providing information on how the disease spreads and local risk factors can help policymakers and managers to control the disease. The aim of this study was to analyze the spatial factors of Covid-19 disease in Hamadan province, Iran.

    Methods

    All cases of Covid-19 in Hamadan province from the beginning of the epidemic (Jan 2020) to the end of March 2021 with a confirmed diagnosis of Covid-19 disease based on PCR test were included in the study. The required information was collected through the Covid-19 case registration system in Hamadan University of medical science, other provincial institutions and the Statistics Center of Iran. Statistical analyzes were performed in two parts: descriptive and analytical. Zoning maps were used to show the distribution of disease cases. Getis-Ord G statistic was used in the analytical analysis to analyze the hot spots.

    Results

    A total of 25197 patients suspected of Covid-19 were studied. Of these 10366 were positive based on PCR test. There were 1510 confirmed positive cases of the disease who died during the period of investigation. Population density, employment rate, development index, illiteracy rate, distance from the provincial center, air temperature, number of frosty days, average air humidity showed a significant relationship with the incidence of positive cases of Covid-19 in Hamadan province.

    Conclusion

    Based on the findings, the most important variables related to the increase in the death of covid-19 included the increase in population density and the level of development. The preparation of risk maps using GIS can help to plan a rapid response to the COVID-19 epidemic, focus on prevention programs in high-risk areas, and plan the necessary strategies appropriate to the epidemic trend to control COVID-19 and similar epidemics in the future.

    Keywords: Covid-19, Geographic Information System, Spatial Analysis, Hamedan
  • Zahra Gholami, Shahram Vaziri*, Farah Lotfikashani Pages 289-306
    Objective (s)

    Interpersonal and social rhythm therapy (IPSRT) is a type of psychotherapy that was initially designed to improve the mood and prevent the relapse of people with bipolar disorder, and for this purpose, understanding and working with biological and social rhythms and training interpersonal skills It is focused. The present study was conducted with the aim of investigating the effectiveness of IPSRT in combination with motivational interviewing (MI) on reducing the symptoms of major depression with anxiety distress, which is one of the most common and debilitating mental disorders.

    Methods

    In this study, IPSRT was combined with MI in the form of a single-case study design with multiple baselines. The subjects included 2 people (one male and one female) with low vision suffering from major depressive disorder with anxiety distress who were selected by the purpose-based accessible sampling method in September 2022 from among the members of the Mashhad welfare student WhatsApp group. After the stability of the research variables in the baseline, the subjects underwent 12 weekly 1-hour therapy sessions with a follow-up period of 2, 1, and 3 months. Beck's depression and anxiety questionnaires were used to evaluate changes in baseline, treatment and follow-up. Data analysis was done with the help of stable change index, effect size, improvement percentage and visual analysis of the graph.

    Results

    The results showed that this treatment has made clinically and statistically significant changes (P<0.005) in reducing symptoms of depression and accompanying anxiety.

    Conclusion

    Findings support that IPSRT in combination with MI is effective in reducing symptoms of major depression and associated anxiety.

    Keywords: interpersonal, social rhythm therapy, motivational interview, major depression, anxiety distress
  • Zahra Saboohi*, Mahnaz Solhi Pages 307-310

    Dear Editor, Vaccine hesitancy, which refers to the delay in receiving or refusing vaccination despite the availability of vaccination services, has been identified as one of the top 10 threats to global health by the WHO. Traditional channels and social media release vaccination information and may influence public opinion about whether people want to be vaccinated. At present, social media has become a double-edged sword that can deliver true and false information to a large group of people. Platforms provide a digital space for people to share any type of content and have the potential to reach a large audience. Therefore, monitoring these media should be on the agenda of governments.

    Keywords: Covid-19 vaccination, media, hesitancy
  • Mohsen Shamsi, Raheleh Soltani*, Hadi Mohammadi Pages 311-314

    Dear Editor, Communicating correctly and effectively with clients is considered one of the most important and essential skills for health professionals. However, they mainly use jargon in the process of communicating with clients, and sometimes there is a lot of information that is beyond the ability of their clients. Thus, paying attention to health literacy as one of the most important strategies to improve the quality of patient-physician communication in both providers and recipients of health services.However, the main and major focus of health literacy research has been patients, and the other side of the problem, that is, health professionals and their communication skills, has received less attention; While the lack of familiarity with the concept of health literacy and lack of attention to its principles by health professionals during every encounter with clients and in general, the process of communicating with clients, can be challenging and ultimately might lead to a communication failure.

    Keywords: health literacy, education, strategy